SURFsounds

SURFsounds@SURFsounds

1 follower
Follow

2024 episodes (6)

BONUSTRACK Cybersturing: Terug naar het Wilde Westen
Ep. 05

BONUSTRACK Cybersturing: Terug naar het Wilde Westen

Uiteindelijk zijn het de ict-specialisten die onze sector veilig houden. Maar met software as a service en cloud-oplossingen verdwijnt veel van hun werk naar leveranciers en daarmee ook de expertise. Dat is zeer onwenselijk, stellen twee van onze gasten die we eerder hoorden in deze serie Bert Hubert (afl. 1) en Roland van Rijswijk-Deij (afl.2). Dit punt mag niet onbenoemd blijven en komt daarom in deze korte bonusaflevering aan de orde. Welke skills nou zo belangrijk zijn om te behouden in je organisatie met betrekking tot cyberveiligheid vertelt Charlie van Genuchten, cybercrisisoefeningspecialist bij SURF én ze neemt ons mee naar hoe de sector er jaren geleden uitzag.

Cybersturing afl. 4: Laten we praten
Ep. 04

Cybersturing afl. 4: Laten we praten

Hoe kan het dat bestuurders niet altijd met de juiste informatie belangrijke beslissingen nemen op het gebied van cyberveiligheid? Spreken bestuurders en techneuten wel dezelfde taal? Hoe kunnen ze elkaar beter vinden op een plek waar vandaan ze vooruit kunnen? En hoe ga je dan vooruit? Uiteindelijk komt alles neer op het goede gesprek met wederzijds begrip van risico’s en belangen. Een startpunt dat logisch lijkt, maar toch zag Cyberweerbaarheidsspecialist Jeroen Brouwer het vaak mis gaan in de praktijk tussen bestuurders en ciso’s (chief information and security officers). Hij schreef het boek Cybersprookjes om ‘common ground’ te creëren. En hoe ga je dan vanuit die ‘common ground’ vooruit? Risicomanagementspecialist en schrijver van het boek Risicodialoog Martin van Staveren bedacht een nieuwe manier van risicomanagement. Een manier die cyberveiligheid weer terugbrengt in alle lagen en alle gesprekken in de organisatie.

Cybersturing Afl.3 Het gevaar van ons gedrag
Ep. 03

Cybersturing Afl.3 Het gevaar van ons gedrag

De grootste dreiging komt van je eigen mensen… en dat is heel goed te begrijpen. In deze aflevering duiken we de gedragswetenschappen in en gaan op zoek naar de kracht én valkuilen van awareness. Rosanne Pouw, awareness en training officer bij SURF geeft inzicht in de huidige ontwikkelingen met betrekking tot awareness in onderwijsinstellingen. Tommy van Steen, gedragspsycholoog en Universitair docent Cybersecurity Governance bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden vertelt waarom de stap van weten naar doen zo moeilijk is en tot slot neemt Jan Landsaat, privacy officer bij Hogeschool Rotterdam, je mee naar de praktijk. Om de gestelde doelen te halen, zag hij geen andere mogelijkheid dan het verplichten van awarenesstraining met als doel, gedragsverandering in de organisatie met betrekking tot veilig werken.

Cybersturing Afl. 2 Donkere wolken
Ep. 02

Cybersturing Afl. 2 Donkere wolken

Waarom schreef een grote groep cyberveiligheidwetenschappers vijf jaar geleden een brandbrief aan alle onderwijsinstellingen met de titel: Cloud: bezint eer ge begint? En wat doe je als bestuurder als je op zondagmiddag een telefoontje krijgt dat je bent gehackt? In deze aflevering spreken we met Roland van Rijswijk-Deij, professor aan de faculty of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Sciences van Universiteit Twente en lid van ACCSS, Academic Cyber Security Society. Hij is één van de brievenschrijvers en ziet dat het thema steeds nijpender wordt. Dat het risico in de praktijk reëel is, weet onze gast Hans Schutte, bestuurder bij ROC Mondriaan als geen ander. Zijn ROC werd drie jaar geleden gehackt. Wat had hij nou willen weten voordat dit gebeurde? Je hoort het in deze nieuwe aflevering van Cybersturing.

Cybersturing Afl. 1: De staat van cyberdreiging in Nederland
Ep. 01

Cybersturing Afl. 1: De staat van cyberdreiging in Nederland

In deze eerste aflevering spreken we Bert Hubert, cybersecurity expert, publicist, ondernemer en softwareontwikkelaar. Bert kent een rijke staat van dienst bij onder meer de AIVD, FOX IT en als oprichter van Power DNS, de leidende software waar bijna het hele Nederlandse internet doorheen loopt. Hij neemt ons mee door de huidige staat van dreiging en de risico’s die hij ziet, nationaal maar vooral ook internationaal. Want hoe zit het eigenlijk met de cloud en de Nederlandse overheid? Is dat nou wel zo slim? Ook Anthony van de Meer, associate advisor bij Instituut Clingendael, onderzoeksjournalist en documentairemaker laat zijn licht schijnen op deze situatie. Anthony traint diplomaten op het gebied van cyberveiligheid en zit bovenop de laatste trends in de cybercriminaliteit. Hij laat zien waar de risico’s vandaan komen en waar we op moeten letten als we niet geheel afhankelijk willen worden van buitenlandse actoren.

Hoe Sturen We Nu Op De Gewenste Campus Van 2040

Hoe Sturen We Nu Op De Gewenste Campus Van 2040

Onderwijsgebouwen en klaslokalen zien er eigenlijk al heel lang hetzelfde uit. Maar steeds meer vragen technologische en maatschappelijke ontwikkelingen om een hervorming van de ruimte, zowel online als fysiek in de gebouwen. Los van de vraag wat er kan, hoe sturen we nu op wat we graag willen in de toekomst? Met futuring scenario's worden de oogkleppen afgegooid en kijken belanghebbenden samen vanuit verschillende perspectieven naar hoe de campus van de toekomst eruit zou kunnen zien en wat we nu moeten doen om dat te realiseren. Philip Stein interviewt in deze aflevering Barend Last, onderwijskundige en projectmedewerker Futuring bij SURF en Jasper van Winden, ontwerper van de futuring toolkit om te horen wat deze scenario's zijn en welke uitkomsten het heeft opgeleverd. Kijk voor meer informatie over futuring op SURF.nl of ga naar futurecampus.nl.